Kerttervezés

A kert gondos tervezése igen fontos a későbbi jó eredmény érdekében. A kerttervezés költsége a későbbiekben többszörösen megtérülő befektetés, mivel a szakértelemmel megtervezett kert olcsóbban fenntartható, az évek során kevesebb pótlás, javítás szükséges. A kerttervezés folyamán számos olyan szempontot figyelembe veszünk, amelyeknek hatására a kert hosszú éveken át szép, fenntartható és életképes maradhat.

Felmérés

Első és legfontosabb lépéseként egy személyes találkozó során megismerjük a megrendelő igényeit, elképzeléseit és lehetőségeit.

Következő lépésként megvizsgáljuk a leendő kertépítés helyszínét, adottságait, környezetét. Az első felmérés során fényképeket készítünk a kerttervezési helyszínről, majd tervkészítéshez és az anyagszükséglet meghatározásához szükséges méreteket.

Az első személyes találkozó és a terület felmérése ingyenes. A további kiszállások díja a távolság függvényében változó.

Tervezés

A kerttervezés első lépésként kertépítészeti vázlatterveket készítünk, hogy a megrendelő több lehetséges változat közül választhassa ki a neki leginkább megfelelőt, amely alapján folytathatjuk a tervezést.

Következő lépésként elkészítjük a kertépítészeti tervet, amelyben meghatározzuk az ültetendő növények, növénycsoportok, burkolatok és berendezési tárgyak helyét és jellegét. Ez alapján már el lehet képzelni, hogy fog kinézni a megvalósuló kert. Kérés esetén látványtervet is készítünk a leendő kert részleteiről.

A kertépítészeti terv elkészültével tudjuk elkészíteni az automata öntözőrendszer tervét. Az öntözőrendszer gondos megtervezésével a későbbiekben optimális mennyiségű vizet tudunk kijuttatni a megfelelő helyre, és ezzel elejét vehetjük a növényzet későbbi kiszáradásának vagy túlöntözésének.

Kérés esetén kertépítészeti kiviteli tervet is készítünk, amelyen fel van tüntetve a kertépítéshez szükséges összes adat, méret és mennyiség. Ehhez tartozik a növénykiültetési terv és a növényjegyzék is. Igény esetén a létesítendő burkolatok és egyéb kerti építmények (pl. támfal, tűzrakóhely, kerti lépcső stb.), valamint a leendő kerti berendezési tárgyak (pl. kerti pad, játszószerek) megépítéséhez szükséges részletrajzokat is készítünk

Tervezési jogosultsághoz kötött tervezést (pl. engedélyezési terv) édesapám irányításával és közreműködésével készítünk. Csima Péter táj- és kertépítész mérnök ny. egyetemi tanár – a Magyar Építész Kamara tagja – a következő vezető tervezői és szakértői jogosultságokkal rendelkezik:

  • táj- és kertépítészeti létesítmény-tervezés teljes körűen – azaz magánkertek, intézménykertek, közterületek, közparkok tervezése  (kamarai nyilvántartási szám: K 01-0065) 
  • településrendezési zöldfelületi és tájrendezési tervezés – azaz szabályozási és egyéb településrendezési tervek szakági munkarészeinek készítése (kamarai nyilvántartási szám: TK/1 01-0065/12) 
  • tájvédelmi szakértői jogosultság a 297/2009. (XII. 21.) Korm. rendeletben foglaltak alapján  (engedélyszám  SZTjV Sz-049/2009)

Lakókertek, INTÉZMÉNYKERTEK és közterületek kertépítészeti kiviteli terveit illetve tanulmányterveit külön díjazás ellenében készítjük. Vállaljuk jogosultsághoz nem kötött egyéb szabad terek (pl. vízpartok, bányaterületek) tájrendezési tervének készítését  és azok kivitelezését is.